Ιδρύθηκε το 1972 από τον Δημήτριο Χρ. Κοπελούζο με αντικείμενο την κατασκευή λεωφορείων σε δύο βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή της Θήβας, 80χ.λ.μ. από την Αθήνα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο ΟΜΙΛΟΣ είχε προμηθεύσει την ελληνική αγορά με το 30% των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και το 25% των τουριστικών και υπεραστικών λεωφορείων της χώρας.

Το 1975, ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ανέπτυξε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες παραγωγής φορτηγών οχημάτων και την ίδια περίοδο ανέπτυξε και τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο ΟΜΙΛΟΣ επένδυσε και ανέπτυξε δίκτυο πωλήσεων χωματουργικών μηχανημάτων.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, οι δραστηριότητες του ΟΜΙΛΟΥ επεκτάθηκαν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης σιδηροδρομικών δικτύων, αναλαμβάνοντας το πρώτο σχετικό έργο στην Ελλάδα, τις τηλεπικοινωνίες της γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο ΟΜΙΛΟΣ είχε δραστηριοποιηθεί στo project management και στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, γεγονός το οποίο έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του ΟΜΙΛΟΥ στον ενεργειακό τομέα. Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε ένας σημαντικός αριθμός μονάδων ηλεκτρο-παραγωγής για την ΔΕΗ, όπως DIESEL – Υδροηλεκτρικοί – Combined Cycle (Συνδυασμένου Κύκλου) – Λιγνιτικοί.
Βασικούς πυλώνες δραστηριότητας του ΟΜΙΛΟΥ στον τομέα της ενέργειας αποτελούν η προώθηση του φυσικού αερίου, η ιδιωτική παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κυρίαρχη θέση κατέχουν επίσης, το project management ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας (αγωγοί μεταφοράς καυσίμων και μονάδες παραγωγής ρεύματος) καθώς και η προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού (Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, Συμπαραγωγή). Ο ΟΜΙΛΟΣ επίσης είναι ιδιοκτήτης δύο υπερσύγχρονων βιομηχανικών μονάδων για την παραγωγή φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου, φωτοβολταϊκών κυττάρων και φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Το 1991, δημιουργήθηκε η εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. μία μικτή ελληνορωσική εταιρεία μεταξύ του ΟΜΙΛΟΥ και της Ρωσικής GAZPROM (50% GAZPROM- 50% Όμιλος Κοπελούζου) η οποία εισάγει, προμηθεύει και πωλεί ρωσικό φυσικό αέριο στην  Ελλάδα. Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών υψηλής πίεσης, συμπιεστών, κ.α.

Σημαντική είναι η δράση του Ομίλου στον τομέα των σιδηροδρομικών έργων.

Στον τομέα των εκθεσιακών κέντρων, ο Όμιλος είναι o βασικός μέτοχος του νέου, υπερσύγχρονου και του μεγαλύτερου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στην Ελλάδα, του ATHENS METROPOLITAN EXPO Α.Ε.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ αναπτύσσει δραστηριότητα και στον τομέα της ακίνητης περιουσίας με τις δραστηριότητές του να εκτείνονται σε όλους τους τομείς της ακίνητης περιουσίας με ιδιοκτησία ακινήτων στις καλύτερες περιοχές των Αθηνών, ενοικιάζει γραφεία άνω των 200.000m2 και πωλεί κατοικίες και διαμερίσματα που κατασκευάζει στην Αθήνα και στα Ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, προσφέρει  υπηρεσίες Εξοικονόμησης Ενέργειας καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες Διαχείρισης Συντήρησης (Facility Management) για μεσαίες και μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις, λειτουργώντας ως onestopshop.

Αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και Αεροδρομίων, ο ΟΜΙΛΟΣ συμμετέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποτελώντας τη μοναδική ελληνική ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει για 30 χρόνια την ανάπτυξη και λειτουργία του Αεροδρόμιου Pulkovo, της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία. Επιπλέον, ο ΟΜΙΛΟΣ από κοινού με τη γερμανική Fraport AG έχει ανακηρυχθεί ως ο Επιλεγείς Επενδυτής στον διαγωνισμό για τη λειτουργία και συντήρηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων της Ελλάδας.